Google

30 Eylül 2007 Pazar

PIRASALI BÖREK(Arnavut böreği)


Malzemeler:
4 adet yufka
2 yumurta
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı zeytinyağ
2 yemek kaşığı yoğurt

İç Malzemesi:
5 adet pırasa
1 yumurta
4 yemek kaşığı lor
zeytinyağ
tuz ve karabiber

Pırasaları ince ince kıyın. Kıydığınız pırasaları bir tencereye alıp üzerine az bir miktar zeytinyağ ekleyip kavurmaya başlayalım. Pırasalarımız iyice kavurup ölünce içerisine bir tutam karabiber, tuz ve yumurtayı ekleyelim. Bir sürede böyle kavurup ocaktan indirelim. İçerisine lor peynirini ekleyelim.

Bir kabın içerisinde bir yumurta zeytinyağ ve sütü karıştıralım. Tepsiyi yağlayıp ilk yufkayı kenarlarını kesmeden yerleştirelim. Üzerine bir fırça yardımıyla hazırladığımız karışımdan sürelim. İkinci yufkayıyı üzerine koyup kenarlarını keselim ve üzerine karışımdan sürüp kestiğimiz parçaları yerleştirelim.Üçüncü yufkayıda yerleştirip bu kata iç malzememizi koyalım. Kalan yufkalarımızı daha önceki şekilde yerleştirelim.En alttaki yufkanın kenarlarını en üste katlayıp kalan karışımımıza yoğurdu ekleyelim. Bu karışımıda böreğin üzerine ekleyip Böreğimizi dilimleyelim. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

KURU ÜZÜM VE KAYISI KOMPOSTOSU


Ramazanın vazgeçilmezlerindendir komposto ve hoşaflar. İnsanın susuzluğunu gidermeye birebir. Orucumu açsamda bir kase soğuk kompostoyu içiversem diye iple iftar vaktini çekiyorum. İlk yaptığımda hatırlıyorum çok şekerli olmuştu. Şekerini ayarlayana kadar su kattım ve benim komposto iki katına çıkmıştı.

Yapılışına gelince kayısıları ister tüm tüm ister yiyebileceğiniz büyüklükte doğrayın. Üzümleride biraz yıkayıp bir kaba koyalım. Üzerine koyacağınız suyun üçte biri kadar şeker koyun. Mesela 6 bardak su iki bardak şeker gibi. Suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Şekeri kayısı ve üzüm pişmeden önce eklemeyin. Yoksa meyveleriniz sertleşir. Üzüm ve kayısının piştiğini anlayınca şekerini ekleyin. Bir taşımda böyle kaynatın. Kompostomuz iyice ılıyınca buzdolabına koyup iftar vakti afiyetle içelim.

İMAMBAYILDI



Malzemeler:
1kg patlıcan
3 adet domates
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 adet yeşil biber
tuz

Patlıcanları alacalı soyup kızartın. Soğan ve sarmısakları küçük küçük doğrayıp az biraz zeytinyağ ile bir tavaya koyun. Soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun. İçerisine küçük küçük doğranmış biber ve domatesi koyup domatesler suyunu çekene kadar pişirin. damak tadınıza göre tuzunu ekleyin. Bu karışımı patlıcanların içerisine koyun. Patlıcanları bir borcama yerleştirip fırına sürün. 15- 20 dakika kadar pişirin.

29 Eylül 2007 Cumartesi

FIRIN MAKARNA


Malzemeler:
300 gr makarna
50 gr tereyağ
2 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
tuz, karabiber
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

50 gram tereyağını eritin, içine 2 yemek kaşığı unu koyun ve 2-3 dakika kavurun. Yavaşça sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Ağzınızın tadına göre tuz ve karabiber ilave edin. Sos ılıyınca yumurtanın sarısını ekleyin. Makarnayı bir kaba alın içine yaptığınız karışımı ( bu karışım aslında beşamel sos.) ilave edin. Bu karışımın içine isteğinize göre sosis, sucuk , hoşunuza giden malzemeleri koyabilirsiniz. Makarnanın üzerine rendelenmiş kaşarı koyup fırına sürün. Üzer kızarınca çıkarın. Afiyet olsun.

ŞEKER PARE


Malzemeler:
2 yumurta
4 su bardağı un
1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
bir iki damla limon suyu
Üzeri için fındık

Bir tencerede şeker ve suyu kaynatıp ve kaynayınca bir iki damla limon suyunu damlatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Şerbet soğuk tatlı ise sıcak olmalı. Bir kabın içinde pudar şekeri ve yumurtayı iyice çırpın. Bunun içine irmik, un, kabartma tozu, vanilya ve eritmiş olduğunuz margarini koyup karıştırın. Bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp tepsiye dizin. üzerlerinede fındıkları koyun. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Fırından çıkarınca şerbetini dökün.

24 Eylül 2007 Pazartesi

ACI DOMATES SOSU


Bu sosu hazırlamak biraz vakit ve enerji istiyor. Domates yaz sebzesi olduğu için sosu hazırlarken ocağın başında sosla birlikte sizde pişiyorsun.


Malzemeler:
5 kg domates
1 su bardağı zeytinyağ
1 su bardağı sirke
5 baş sarmısak
Acı süs biberi
tuz

Domatesleri soyup rendeleyin. Rendelenmiş domatesleri tencereye alıp pişirmeye bırakın. Biberleri küçük küçük kıyın ve az bir miktar yağ içinde kavurun. Domatesler suyunu çekince içerisine döğülmüş sarımsakları, acı biberi, zeytinyağı ve sirkeyi koyun. Tuzunuda tadına bakarak koyun. Bir miktar daha kaynatın. Sosu sıcak sıcak kavanozlara koyup sıkı sıkı kapatıp kavanozları ters çevirip bir gün böyle bekletin. Diğer gün kavanozları güneş görmeyen bir yere koyun. Kızartmaların makarnaların üzerine koyabildiğiniz gibi sade de yenebilir. Afiyet olsun.

9 Eylül 2007 Pazar

KÖZLENMİŞ BİBER SALATASI



Kırmızı ve yeşil biberleri közleyelim. Bu biberleri temizleyip küçük parçalar halinde dopruyalım. Bir tencereye bir baş sarımsağı temizleyip doğruyalım. Tencereye zeytinyağ ve birazda salça koyalım. Bunların hepsini kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup orta boyda doğruyalım ve domatesleri Kavrulan salçalı sarımsağın içine koyalım. Bunları domatesler suyunu çekene kadar pişirelim. Pişen bu karışıma biberlerimizi, birmiktar sirke ve tuz atalım. Sirke ve tuzu damak tadınıza göre tadarak ayarlayabilirsiniz. Bunlarıda ekleyince bir iki dakika kaynatın ve közlenmiş biber salatanız hazır.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Eşimin en sevdiği yemeklerden biridir zeytinyağlı barbunya. Her öğün her gün yapsanız genede bıkmaz. Bense küçükken sevmediğim yemekler diye sorsalar barbunya ve pırasa derdim. Ama çocuklarınız olunca onlara iyi örnek olmak için zehir bile olsa içiyosunuz. Ne yapıyorsak hep onlar için. Onlar bizim geleceğimiz. Gerçi onlara yaşanacak bir gelecekte bırakabilecekmiyiz acaba?
Gelelim zeytinyağlı barbunyaya. Barbunyalarınız taze barbunya ise önce bir miktar suda haşlıyorsunuz. Böylece barbunyanın pis kokusu gidiyor ve rengi düzeliyor. Tencereye bir tane orta boy bir soğan doğruyalım. İçine iki diş sarmısak ile zeytinyağı ilave edip bir süre bunları kavuralım. Kaynatıp suyunu süzdüğümüz barbunyaları kavrulmuş soğanın üzerine koyalım.Üzerine tuz, bir tutam şeker barbunyaların üzerini bir parmak kadar geçecek şekilde kaynamış su ilave edip pişmeye bırakalım. İki tane orta boy havucu soyup halka halka doğruyalım. Barbunyaların pişmesine yakın bu havuçlarıda içine katalım. Pişincede afiyetle yiyelim.

8 Eylül 2007 Cumartesi

ŞEFTALİLİ BİSKÜVİLİ PASTA

Malzemeler:
*1paket yulaflı bisküvi
*100 gr. tereyağ
*1 paket krem şanti
*1 su bardağı süt
*1 kutu labne peynir
*1 çorba kaşığı mısır unu
*1 şeftali
*1,5 su bardağı şeftali suyu


Yulaflı bisküviyi un haline gelinceye kadar ufalayın. Un haline gelen bisküviyi erittiğimiz tereyağın içine koyup karıştırıyoruz. Bu karışımı kalıba koyuyoruz. Krem şanti ile sütü karıştırıp içine labne peynir ve küp küp doğradığımız şeftalileri koyuyoruz. Bu karışımıda kalıptaki bisküvili karışımın üzerine koyup üzerini düzeltiyoruz ve buzdolabının buzluğuna koyuyoruz. Şeftali suyu ve mısır ununu pişirip ılıyınca donmuş olan kalıptaki kremanın üzerine döküyoruz. Tekrar buzdolabına koyup soğuk servis yapıyoruz.
(Bu tarifi Oktay ustadan aldım ama onun yaptığı ananaslı idi bende böyle denedim.) Afiyet olsun.


FIRIN SÜTLAÇ



Malzemeler:
*4 su bardağı süt
*1 su bardağı su
*1 su bardağı şeker
*1 fincan pirinç
*1 silme kaşık pirinç unu
*1 silme kaşık buğday nişastası
* 50 gram margarin
1 fincan pirinci bir bardak suyla iyice pişirelim ve daha sonra süzelim. Bir tencerede sütü, margarini ve şekeri karıştırıp kaynatalım.Pirinç unu ve nişastayı küçük bir kabın içinde az bir su ile eritelim.Bu karışımı karıştırarak kaynayan sütümüzün içene ekleyelim. Ayrıca bu karışıma pirincide ekleyip bir iki dakika kaynatalım. Isıya dayanaklı kaplara sütlacımızı paylaştıralım. Fırın tepsimizin içine ısıya dayanaklı kaplarımızın yarısana gelecek kadar su koyup sütlaçlarımızla birlikte fırına koyalım. Önceden 250 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim. Soğuk olarak servis edelim. Afiyet olsun
.

4 Eylül 2007 Salı

BİTMEYEN KIŞLIK HAZIRLIKLARIM



Kış hazırlıklarımdan biride süs biberi veya bazılarının söylediği gibi çiçek biberi turşusu. Bu biberleri bulunduğum ilçeye yakın bir tarladan kendim topladım. Küçük kızımda bana yardım etti. Benimle birlikte birşeyler yapmaya bayılıyor. Gerçi bu isteği kardeşi olduktan sonra daha çok arttı. Kendi önünde söylemiyoruz ama kardeşini kıskanıyor. Bunun sonuçlarınada biz katlanıyoruz. Aralarındaki yaş farkınında az olmasından kaynaklanıyor. Aralarında sadece üç yaş var.

SÜS BİBERİ TURŞUSU

Öncelikle biberlerinizin sapları uzun olanları kısaltın. Daha sonra uçlarına küçük birer kesik atın. Bir kapta sirke tuz ve suyu karıştırın. Bu arada tuz kirli yani iyotsuz tuz olsun. Bu karışımın tadına bir bakın, eğer turşularınızın olmasını istediğiniz ekşilikte ve tuzda ise tamamdır. Ben biberlerimi yarım litrelik su şişelerine koyuyorum. Böylece açınca bozulmadan bitirebiliyorum. Şişenin en altına bir kaç tane sarımsak koyun daha sonra bir miktar biber bırakın. Bu biberlerin üzerinede bir kaç tane daha sarımsak koyun. Bu işlemi şişe dolana kadar devam edin. Hazırladığınız sirkeli tuzlu suyu şişeye boşaltın. Karışım biberlerin üzerine iyice çıksın. Şişenin ağzını sıkıca kapatın. Bir ay kadar sonra biberleriniz hazır olur.



1 Eylül 2007 Cumartesi

TATİL DÖNÜŞÜ



Tatilden geleli uzun bir zaman olmasına rağmen bir türlü bloguma erişemediğim için yeni yazılar ekleyemedim.
Tatil dediğimede bakmayın benim için çok yorucu geçti. Önce küçük oğlum sünnet olup erkekliğe ilk adımını attı. Bu arada erkek çocuğu olanlara yada olacaklara tavsiyem çocuklarını erken yaşta yani bebekken sünnet ettirmeleri.
Birde tabi benim şımarık kızım var. Kardeşinin yaptıklarının üstüne tuz biber oldu yaptıkları.
Neyse artık yazılarıma devam edebileceğim.
( Burası güzide tatil beldelerimizden biri değil. Burası benim yaşadığım yer. Çanakkale/ Eceabat)