Google

10 Ekim 2007 Çarşamba

CANIM ELİF SUDEM


Kızım kreşe başladı. Formaları yeni dikildiği için ilk defa giydi ve ben bir garip oldum. Benim minik meleğim büyümüşte okula başlama çağına gelmiş. Zaman nekadar çabuk geçiyor. Çocuklarımızın hiçbir anını kaçırmamalıyız. Çünkü zamanın geri dönüşü yok. Bir bakmışız kendi ayakları üzerinde durmaya başlamışlar.
Canım elifim; hep böyle tertemiz bir melek gibi benim küçük meleğim olarak kalsan.

BEŞAMEL SOSLU GÜVEÇTE TAVUK


Malzemeler:
2 adet göğüs tavuk
Havuç
Bezelye
Yeşil biber
Soğan
Tuz
Karabiber
Sos için:
2 yemek kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
1,5 su bardağı süt
50 gr margarin
Tuz, karabiber
Üzerine rendelenmiş kaşar
Tavuk etimizi kuşbaşı şeklinde doğrayıp bir tencereye alalım. Sularını salıp renk değiştirene kadar pişirelim. Üzerine bir miktar zeytinyağ dökelim. Soğanı, biberi, havucu ince ince doğrayalım. Soğanları tavuğun üzerine ekleyelim. Sonra sıra ile havucu, biberi ve bezelyeyi ekleyelim. Tuzunu karabiberini atalım ve bir miktar su koyup pişirelim.Pişen malzememizi güveç kaplarına paylaştırıyoruz.


Başka bir tencereye margarini koyup eritelim. Eriyen margarinin üzerine unu karıştırakrak ekleyelim. Un hafif pembeleşince sütü yavaş yavaş ekleyelim. Tuzunu ve karabiberini damak tadınıza göre atabilirsiniz. Muhallebi kıvamına gelince tencereyi ocaktan indirelim. Biraz ılıyınca yumurta sarısını ekleyelim. Sosuda kaplarımıza tavuklarımızın üzerine paylaştıralım.Rendelenmiş kaşarlarımızıda kaplarımızın üzerine döküp fırına sürelim. Kaşar eriyip kızarınca fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapalım.

9 Ekim 2007 Salı

ZEYTİNYAĞLI SARMA VE BİBER DOLMASI

Malzemeler:
Salamura yaprak
Dolmalık biber
Pirinç
5 adet kuru soğan
3 adet domates
Maydanoz
2 adet yeşil biber
limon suyu
Sarmısak
Kuru nane
Tuz, karabiber, salça
Salamura yaprakları bir süre sıcak su içerisinde bekletin. Biberlerinde içerisini temizleyin. Domateslerin kabuğunu soyup doğrayalım. Soğanları ve sarmısakları ince ince doğrayalım. Biberleri ve maydonozu ince ince doğrayalım. Pirinçleri soğuk su ile yıkıyalım. Pirinçleri doğradığımız malzemeleri bir tencereye alıp üzerine zeytinyağ bolca dökelim. Salçasını, tuzunu ve karabiberinide ekleyelim.Limon suyunuda sıkalım. Tadı biraz ekşimtrak olursa iyi olur. Malzemeleri karıştırıp bir süre pişirelim. Pişirdikten sonra yapraklarımızı sarıp biberlerimizi dolduralım. Tencereye yerleştirince yemeğimizin üzerine bir ağırlık koyalım. Böylece sarmalarımız dağılmaz sıkı sıkı kalır. Pişmesine yakın sosunu yapıp üzerine dökelim. Sosun hazırlanmasıda; bir diş sarmısağı dövüp bir tavaya zeytinyağ, az bir miktar salça, nar ekşisi ve kuru nane ile birlikte alıp kavuralım. Kavurunca ocaktan alıp bir miktar su koyalım ve kaynatıp yemeğimizin üzerine dökelim. Afiyet olsun.

YOĞURTLU KÖZLENMİŞ PATLICAN



Patlıcanları ocakta yada fırında közleyelim. Közlenmiş patlıcanları soyup küçük küçük doğrayalım. Bir süre kevgirde bekletin böylece bir miktar suyunu bırakır. Bir diş sarmısağı soyup dövelim. Yoğurtla karıştıralım ve tabağa aldığımız patlıcanların üzerine dökelim. Süslemek için üzerine kuru nane ekelim.

YOĞURTLU ISPANAK KAVURMA



Yarım kilo ıspanağı iyice temizleyip büyük büyük doğrayalım. Tencereye koyup kavurmaya başlayalım. Ispanaklar ölünce ocaktan indirelim. Başka bir tencerede soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağda kavurmaya başlayalım. İçerisine az bir miktarda salça ekleyelim. Soğanlar pembeleşince içerisine ıspanakları ekleyelip üzerinede bir tutam tuz atalım.Bir iki çevirmeden sonra ocaktan indirelim. Bir diş sarmısağı soyup dövdükten sonra yoğurda ekleyelim. Yayvan bir tabağa ıspanakları yayıp üzerine yoğurdu dökelim. Afiyet olsun.

HAVUÇLU VE ETLİ PİLAV

Malzemeler:
250 gr kuşbaşı et
2 havuç
1 kase pirinç
Zeytinyağ
Tuz
Kuşbaşı etleri bir tencereye alıp bir süre kavuruyoruz. Sularını iyice çekince üzerine bir miktar zeytinyağ koyup bir iki defa çeviriyoruz. İnce ince kuş başı doğradığımız soğanları ekleyip bir sürede böyle kavuruyoruz. Etimiz ve soğanlarımızı düdüklü tencereye alıp üzerine 4 bardak su koyuyoruz ve etler pişinceye kadar düdüklümüzü kapatıp ocağa koyuyoruz. Havuçlarımızı soyup ince ince halka şeklinde doğruyoruz. Düdüklü tenceredeki etin suyunu bir kaba süzüp alıyoruz. Etleri pilav tenceresine alıyoruz. Üzerine bir miktar zeytinyağ koyup bir miktar kavuruyoruz. Havuçlarımızı içerisine koyup üzerinede süzdüğümüz et suyundan yarım kepçe koyuyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp havuçları böyle pişiriyoruz. Pirinçlerimizi yarım saat kadar sıcak suda bekletip suyunu süzdükten sonra pilavı tencereye alıyoruz. Üzerine et suyundan bir buçuk kase et suyumuzdan koyup tuzumuzu ilave edip kısık ateşte pilavımızı pişiriyoruz.Küçük bir tavada çam fıstıklarımızı kavuruyoruz ve bir kek kalıbının içerisine yerleştirin. Pilavınızı bu kalıbın içerisine eşit şekilde koyun ve bir servis tabağına ters çevirip çıkarın. Afiyet olsun.

RAMAZANA VEDA

Evet ramazan ayınıda artık geride bırakıyoruz. son sahur ve iftarlarımız. Ramazan ayı insanın kendini bir nevi yeniden kurması. Temizlenip arınıp kendinize yeni bir sayfa açıyorsunuz. Gerçi bu zamanda bu dünya içerisinde bu arınmışlık çok kısa sürüyor. Bazı insanlar ramazanı sadece yemek yememek ve su içmemek olarak görüyor. aslında bütün kötü alışkanlıklardan sıyrılmak. Bedenimize ruhumuza zarar veren her şeyden kurtulmak. Son iftar davetimide alnımın akı ile atlattım. Ramazanda ifatarı sevdiklerinizle açmak çok güzel bir duygu. Elinizden gelen herşeyi yapmaya çalışıyorsunuz.
Bu iftarımın menüsünde;


Arnavut Böreği


Havuçlu ve Etli Pilav


Zeytinyağlı yaprak sarma



Zeytinyağlı biber dolması

Yoğurtlu ıspanak kavurma





Yoğurtlu patlıcan közleme


Resmini çekmeyi unuttuğum için buraya koyamadığım mercimek çorbası ve fırında sebzeli tavuk var.

8 Ekim 2007 Pazartesi

PATLICAN KEBABI



Malzemeler:
patlıcan
kuzu kıyma
domates
yeşil biber
ekmek içi
sarmısak
tuz, karabiber

Patlıcanları kalın halkalar halinde doğrayıp tuzlu suyun içerisinde bir süre bekletiyoruz. Kıymamızın içerisine az biraz ıslanıp suyu sıkılmış ekmek içini dövülmüş sarmısakları, tuz ve karabiberi ekliyip yuğuruyoruz. Isıya dayanıklı kabımızın içerisine bir patlıcan bir köfte gelecek şekilde diziyoruz. Dizme işlemimiz bitince üzerine yeşil biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp koyuyoruz.Onun üzerinede bütün tepsiyi kapatacak şekilde domatesleri halka halka doğrayıp yerleştiriyoruz. Üzerine çok az miktarda su koyup fırına sürüyoruz. Afiyet olsun.