Google

31 Ocak 2008 Perşembe

SARI BURMA TATLISI



Bugün baklavalık yufka aldım. Uzun süredir eşime yapmak istediğim sarı burma tatlısını en sonunda yapabilecektim. Tabi eşim bunu duyduğunda ağzı kulaklarına vardı. Bende onun bu halini görünce çok mutlu oldum. Tatlının yufkası hazır olunca yapmasında çokda birşey kalmıyor. Annem ise kendi açmıştır her zaman.

Tatlıyı yaparken çoğu şeyi göz kararı yaptım. 3 su bardağı şeker, 2,5 su bardağı su ve bir iki damla limon suyunu tencereye koyup kaynatıyoruz. Şerbetimizin soğuk olmasına dikkat edelim. Yufkamızı alalım içerisine iyice çektiğimiz cevizimizden serpiştiriyoruz. Oklavamıza sarıp burarak yağladığımız tepsiye çıkarıyoruz. tepsimizi doldurana kadar böyle yufkalarımızı sıralıyoruz. 3 yemek kaşığı kadar tereyağı eritip yufkalarımızın üzerine döküyoruz. 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Tatlımızın ilk soğu çıktıktan sonra şerbetimizi dökelim. Afiyet olsun.

BİFTEK SARMA VE SİRKELİ MAKARNA SOSU

İnsan uğraşıyo uğraşıyo yemek yapmak için saatlerce uğraştığınız yemek iki dakikada silip süpürülüyor. Gerçi hoşuma gidiyor ama biran bakıyorsunuz ben ne için uğraşmıştım diyorsunuz.
Önce biftek sarmayı anlatayım. Anlatıma geçmeden önce eşim yemeğe dayanamayıp hemen başladığı için güzel fotoğrafını çekemedim. kusura bakmayın.
Malzemeler:
12 adet biftek
1 havuç
1 patates
1 kabak
1 kuru soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
tuz ve karabiber
Soğanlarımızı rendeleyelim. İçerisine yağımızı tuzu ve karabiberi koyup harmanlayalım. Bifteklerimizi tek tek bu karışıma bulayıp üst üste dizdikten sonra 1 gece bekletelim. Diğer gün kabak, havuç, patatesleri serçe parmağımızın kalınlığında 5 cm uzunluğunda kesip içerisine bir tutam tuz attığımız suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Bifteklerimizin içine birer tane sebzelerimizden koyup sarıyoruz. Una buladığımız bifteklerimizi kızartıyoruz. Bir tencerenin içine sarımsak, salça, kekik ve bir miktar sıvı yağ koyup kavuruyoruz. Üzerine iki su bardağı kadar sıcak su koyuyoruz. Kaynamaya başladığında bifteklerimizi bu sosumuzun içine koyuyoruz. Kısık ateşte bir süre pişiriyoruz.
Makarna sosumuza gelince aslında çok besleyici bir sos. Özellikle çocuklar için ama içindeki kerevizi anladıkları an çocuklarım istemediler.
Malzemeler:
1 adet kereviz
1 adet havuç
3- 4 adet domates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı sirke
1/4 paket margarin
1 çay kaşığı şeker
yeterince tuz
Rendelediğimiz kuru soğanı margarin yağında pembeleştirelim. havucuda rendeleyip soğanlara ilave edelim ve biraz daha kavuralım. İnce ince kıydığımız kerevizi de tencereye ilave edip, kavurmaya devam edelim. dövdüğümüz saımsakları rendelediğimiz domatesleri yeterince tuzu, tozşekeri ve sirkeyi tencereye ilave edip ağzı kapalı olarak orta ateşte pişirelim. domatesler suyunu salınca, 2 çay bardağı kadar sıcak suyu katalım. sebzeler iyice pişince ezerek süzgeçten geçirelim. Arzu ettiğimiz çeşit makarna ile servis edebiliriz.

26 Ocak 2008 Cumartesi

KARNIYARIK

Malzemeler:
6 adet kemer patlıcan
300 gr kıyma
2 adet domates
1 adet kuru soğan
1 adet çarliston biber
2 diş sarmısak
Maydonoz
Salça
Tuz
Sıvıyağ
Patlıcanları soyalım. Sıvı yağda kızartalım. Kıymamızı tavaya alalım, suyunu bırakıp geri çekene kadar kavuralım. Soğanlarımızı küp küp doğrayalım. Sarımsaklarımızıda doğrayıp soğan, salça ve bir miktar zeytinyağ ile etlerimize ekleyelim. Bunlar kavrulurken domateslerimizi soyup küp küp doğrayalım. Biberlerimizide küçük küçük doğradıktan sonra önce biberleri koyup bir miktar kavurduktan sonra domateslerimizi ekleyelim. Pişmeye bıraktığımız kıymalı iç harcımıza ocaktan indirmemize yakın doğradığımız maydonozlarımızı ekliyoruz. Karın kısımlarını açtığımız patlıcanlarımıza kıymalı harcımızdan koyuyoruz. üzerlerine domates dilimleri koyup fırına koyalım. Pişincede afiyetle yiyelim.

KREMKEK

Malzemeler:
6 yumurta
1 paket margarin
1 su bardağı şeker
1 paket krem şanti
2,5 su bardağı un
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Bir kaba margarin, şeker ve vanilyaları alıp birbirlerine iyice karışıp krem haline gelene kadar karıştırıyoruz. Yumurtaları teker teker ekleyip bir yandanda çırpmaya devam edelim. Malzemeler iyice bütünleşince unu, kabartma tozunu ve krem şantiyi ekleyip hamurumuzu elde edelim. Hamurun koyuluğu garibinize gitmesin. Normal kek hamurlarından biraz daha koyu bir hamur ama çok iyi kabarıyor. Hamurumuzun 1/3'nü kalıba koyalım ve üzerine cevizimizi serpelim. Kalan hamurumuzu kalıba cevizlerin üzerine koyup önceden 170 derecede ısıtılmış fırında pişirelim. Tadı konusundada garanti veriyorum. Tarif için cicale' ye teşekkür ediyorum.

21 Ocak 2008 Pazartesi

ELMALI CEVİZLİ TART


Gene yorulmuş oğlumun yaramazlıkları yüzünden baygın düşmek üzere iken içimde birden elmalı cevizli tart yapma isteği doğdu. Bu yorgunluğun üzerinede olurmu demeyin. Oluyor ama sonrasını bana sorun. Ayaklarım bacaklarım beni bırakıp kaçmaya çalışıyorlardı . Genede değdi yorgunluğuma. Tartımın tarifini sizede vermek istedim.
Malzemeler:
1 Paket margarin ( oda sıcaklığında yumuşatılmış)
2 adet yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 subardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Üzerine 2 çorba kaşığı kayısı marmelatı yada bal
İç harcı için:
4 adet elma
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 çay bardağı iri kırılmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın.
Hamur için bütün malzemeleri bir kaba alıp yoğuruyoruz ve kulak memesi kıvamında hamur elde ediyoruz. Hamurumuzun üzerini nemli bir bezle kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Elamalrımızı soyup küp küp doğrayıp bir tavaya alıyoruz. Üzerine şeker ve tereyağı ekleyip 5 dakika kadar pişiriyoruz. Daha sonrada cevizlerimizi ve tarçını ekliyoruz. İç harcımızda hazır hale geliyor.Hamurdan elma büyüklüğünde parça ayırıyoruz. Geri kalan hamuru kalıbımıza göre açıyoruz. Hazırladığımız harcı kalıba yerleştirdiğimiz hamurumuzun üzerine eşit şekilde yayıyoruz. Ayırmış olduğumuz hamurdan uzun fitiller yaparak tartımızın üzerini örtüyoruz. Üzerinin renk alması için yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. İlk sıcağı çıkınca parlak görünmesi için fırça ile marmelat yada bal sürüyoruz. Afiyet olsun.

19 Ocak 2008 Cumartesi

AŞURE


Evet gene geldi aşure vakti. Kültürümüzün bize armağanları olan yiyeceklerimizden biri. Oğlum haricinde herkes bayılıyor. O da zaten daha 1 yaşında olduğu için onun bu tadı farketmesini çok beklemiyordum. Çoğumuz nuh peygamberden bu zamana kadar gelen bu tatlıyı seviyoruz. Gerçi ben tatlı diyorum ama bazı bölgelerimizde tuzlu yapıldığınıda duymuştum. Yapılışımıza gelince, önce malzemeler;
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
5 su bardağı şeker
15 su bardağı su
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı
1 su bardağı küp küp doğranmış kuru incir
1/2 su bardağı pirinç
Buğday, fasulye ve nohutu bir gece önceden suya ıslayalım. Sabah üçünüde bir taşım kaynattıktan sonra bunların hepsini düdüklü tencereye koyup üzerine su ekleyelim. 45- 50 dakika kadar düdüklüde pişirelim. Pişen malzemelerimizi tenceremize alıp şekeri, kuru kayısı ve kuru üzümü ekleyelim kısık ateşte kayısılar ve üzümler yumuşayana kadar pişirelim. İncirlerimizi küp küp doğrayınca 15 dk kadar suda bekletelim. Tenceremizi ocaktan alınca içerisine incirlerimizi koyalım. Kaselerimize paylaştırıp üzerlerine istediğimiz şekilde süsleyebiliriz. Afiyet olsun.

17 Ocak 2008 Perşembe

İNCİR TATLISI

Malzemeler:
20 adet kuru incir
1 avuç ceviz içi
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı su
İncirleri ılık suda yarım saat kadar bekletelim. İncirlerimizi ortadan yarıp içerlerine dövülmemiş cevizlerimizi yerleştirelim. Kapaklı bir tavaya dizip üzerlerine şeker ve suyu ekleyelim. İncirler yumuşayıp şeker koyulaşan kadar pişirelim. Afiyet olsun.

16 Ocak 2008 Çarşamba

DALYAN KÖFTE

Malzemeler:
Yarım kg köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
3 adet yumurta
Bayat ekmek içi
Tuz ve karabiber
İçine koymak için:
1 adet havuç
2 yumurta
3 yemek kaşığı bezelye
Sosu için
1/4 paket margarin
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım litre su
Kuru soğanı rendeleyip içerisine suya ıslayıp ve suyunu sıktığımız ekmeği, tuzu, karabiberi, kıymayı ekleyip iyice yoğuralım. Daha sonra dinlenmesi için buzdolabına koyalım. Havuçları ve yumurtaları haşlayalım. Yumurtaların kabuklarını soyup dörde bölelim, havuçlarıda parmak kalınlığında uzunlamasına keselim. Kıymamımızı çıkarıp tezgahımızın üstünde dosya kağıdı büyüklüğünde şekillendirelim. İçerisine yumurta, bezelye ve havuçlarımızı yerleştirelim. Kıymanın iki ucunu birleştirip yuvarladıktan sonra yağladığımız kabımıza parçalamadan koyalım. Ellerimizi yağlayıp et üzerindeki çatlakları iyice kapatalım. Fırına sürelim.
Başka bir kapta yağımızı koyup salçamızıda ekleyip bir süre kavuralım. eğer sosunuzun kıvamının yoğun olmasını istiyorsanız salça ile bir yemek kaşığı kadar un ekleyip öyle kavurun. Daha sonra suyumuzu ekleyip kaynamaya bırakalım. Üzeri kızaran köftemizi çıkarıp dilimleyelim ve üzerine sosumuzu dökelim. Sosla birlikte 5 dakika kadar daha fırında tutalım. Daha sonrada afiyetle yiyelim.
Ben köftemi düzgün dilimleyemediğim için biraz çirkin göründü ama lezzeti konusunda garanti veririm.

SANDIK KEBABI

Malzemeler:
Hamuru için;
500 gr un
1 adet yumurta
1 paket margarin
Yeteri kadar tuz ve su

İçi için;
500 gr kuşbaşı et
500 gr patates
500 gr havuç
1 su bardağı bezelye
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
1/4 margarin
Yeterince tuz ve karabiber
Margarinin içine yumurta, un ve tuzu katıp orta yumuşaklıkta bir hamur elde edelim. Üzerine nemli bez örtüp 15- 20 dk dinlendirelim.
Kuru soğanı ince ince kıyıp yağda pembeleştirelim. Kuşbaşı etleri içerisine ekleyip et suyunu verip geri çekene kadar birlikte kavuralım. Suyunu çekince et tuzunu ve karabiberini ekleyip ocaktan indirelim. Patates ve havuçları küçük küp küp doğrayıp kızartalım. Patates, havuç, bezelye ve doğradğımız maydonozu etin üzerine ekleyelim. Kek kalıbını yağlayıp içerisine dinlenmiş olan hamurun yarısını açıp yerleştirelim. Etlerimizide kalıbımıza koyup üzerini hamurun ayırdığımız diğer yarısı ile kapatalım. Erittiğimiz margarini üzerinde gezdirelim. Yemeğimizi fırına sürüp üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.





CEVİZLİ KEREVİZ SALATASI


Ben kerevizi her şekilde severim. Eşim kokusundan hoşlanmadığı için ona portakallı kereviz yapıyorum. Böylece kokusu çok fazla belli olmuyor. Çocuklar ise bir felaket istemiyorlar. Kızım bana "anne pırasa yerim ama lütfen kereviz yedirme" der. Oğlum ise damak zevki oluşmaya başladıkça istemez oldu. Aile bireylerine en uygun kereviz yeme şekli salata olarak karar verdim.
Yapılışına gelince. Kerevizi soyalım ve soyar soymaz hemen limon sürelimki karamasın. 1 diş sarmısak üzerine az bir miktar tuz dökülüp dövülür. Tuz dökerseniz sarmısağın kokusu ve tadı daha iyi çıkar. Sarmısağımızı yoğurdumuza katalım. Yoğurdun içine isteyen mayonezde katar. Ama bana sorarsanız sağlıklı bir yiyeceği mahvetmeye gerek yok. Kerevizimizide yoğurdun içine rendeleyelim. İçine dövülmüş cevizimizi ekleyelim. Üzerinide ceviz ile süsleyelim.

FIRINDA İZMİR KÖFTE

Yarım kg kıyma
1-2 dilim bayat ekmek
1 yumurta
1 orta boy soğan
karabiber, kimyon, tuz
2-3 orta boy patates
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su
2 adet domates
2 adet biber

Soğanları rendeleyelim. Bayat ekmeklerimizi su ile ıslayıp biraz beklettikten sonra suyunu sıkıp kıyma, soğan, yumurta ve baharatlarla karıştıralım. Karışımdan parmak şeklinde köfteler yapalım. Bu köfteleri hafif kızartalım. Patatesleride kızartalım. Isıya dayanıklı bir kaba önce patateslerimizi üzerinede köftelerimizi yerleştirelim. Bunların üzerinede domates ve biberleri güzelce koyalım. Salçamızı bir kap içerisinde su içinde ezelim. Bu salçalı suyumuzuda yemeğimizin üzerine döküp fırına sürelim. Afiyet olsun.

KOCAM SALATA


Eşim kızımın yaptığı kurabiyeleri blogda görünce kendisininde yaptığı bir şeyin bulunmasını istedi. Yapabildiği en iyi şeyi koyuyoruz; salata. Izgara çinekopun yanına hazırladığı salatayı sizlerin beğenisine sunuyorum.

9 Ocak 2008 Çarşamba

MISIR UNLU KEK

Malzemeler:
1 su bardağı mısır unu
2 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yumurta
yarım bardak sıvıyağ
1 bardak süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Limon kabuğu rendesi
Şeker ve yumurtaları iyice karıştırın. Yağı, sütü, limon kabuğu rendesini katın. Un, vanilya ve kabatma tozunu eleyerek ekleyin. Yumurta ve şekeri çırpıcı ile çırpın ama unu katınca tahta spatula ile karıştırın.Yağlanmış kalıba koyup 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişmeye bırakın. Afiyet olsun.

KIZIM KURABİYELERİ


Malzemeler:

1yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket oda sıcaklığında beklemiş margarin
Un
Farklı renklerde gıda boyası
Öncelikli olarak kızımın ellerine sağlık. Un haricinde diğer malzemeleri iyice karıştırın. Aldığı kadar un koyup kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Hamurunuzu renklerin sayısı kadar parçalara ayırın ve çok az miktarlarda boyalardan koyup iyice yoğurun. Bir kurşun kalem kalınlığında açıp hamurlarınızı kalıplarla değişik şekiller elde edin. 180 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.

MEMLEKET ÖZLEMİ














İnsan bir kuş misali birgün orda birgün burda. Hep memleketimde annemin arkadaşlarımın yanında olacağımı Osmaniyede yaşayacağımı düşünmüştüm. Ama eşimin işi dolayısıyla gezgin olduk. En çok özlediğim şeylerden biride kebap. Yaşadığım yerde gerçekten iyi kebap yapan yer bulamadım. Kendimiz yaptıkça yiyoruz.
Bunlarda ızgara biftek ve benim memleketimin tarhana çorbası. Tarhana bizim oralarda un şeklinde değilde sert, parça parça olur. Tarhanayı bir kaç saat öncesinde ıslarsın. beklemiş olan tarhanayı elinle ezip suyunu süzmeden pişmek üzere ocağa koyarsın. Pişmesine yakın dövülmüş sarmısak eklersin. Tavada yağ, nane ve kırmızı biberi kavurup çorbayı indirecek vakit üzerine yakarsın.
Bifteğin yanınada genelde ben domatesli pilav yaparım. Eşim bu pilavı çok sever. Eşim gerçi yemek yemeyi çok sever ama kilosunada dikkat eder. Hemde benden çok.

OSMANİYE USULÜ CİĞER KAVURMA


Memleketim diye söylemiyorum ama et yemeklerini osmaniye ve çevresinde iyi yaparlar. Yemek kültürü kırmızı et üzerine kurulmuştur. Ciğer kavurmada benim en sevdiğim yemeklerden biridir. Kurban bayramının vazgeçilmezlerindendir. Helede yanında turşu ve ayranla yemede yanında yat.
Tarifine gelince; bir miktar akciğer ve karaciğeri minik minik parçalara ayıralım. Bizim oralarda aslında et kütükleri olur ve ciğer onun üzerinde dövülür. Bende işin kolayına kaçıyorum ve blendırda az bir miktar çekiyorum. Ciğerlerimizi çektikten sonra tenceremize alıp suyunu bırakıp iyice çekene kadar kavuralım. Üzerine yağını ve salçasını koyalım. Birazda böyle kavurup halka halka ve incecik doğradığımız kuru soğanlarımızı ekleyelim. Tuz ve karabiber koyup kısık ateşte pişmeye bırakalım. Herkese afiyet olsun.

5 Ocak 2008 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Malzemeler:
4 adet pırasa
1 adet havuç
1 çorba kaşığı pirinç
Salça
Tuz, limon suyu
Pırasaları halka halka çok ince olmadan temizledikten sonra doğrayalım. Havuçlarıda aynı şekilde ince halkalar şeklinde doğrayalım. Tenceremize zeytinyağımızı koyup üzerine pırasaları koyuyoruz. Salça ile birlikte pırasalarımızı bir iki kez çevirelim. Üzerine havuçu, pirinci tuzu ve limonumuzun suyunu ekliyoruz. Bir miktarda sıcak su koyup pişmeye bırakıyoruz. Pişincede afiyetle yiyoruz.

DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI

Malzemeler:
4 adet domates
Yarım su bardağı arpa şehriye
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
4 su bardağı et veya tavuk suyu
tuz
Tenceremize bir miktar yağ (Hangi tür yağ isterseniz onunla yapabilirsiniz.) koyalım. Domateslerimizi rendeleyip salçamızla birlikte yağı içerisinde kavuralım. 5 dakika kadar kavurdaktan sonra şehriyelerimizi koyalım. Bir sürede böyle pişirelim. Üzerine suyumuzu et veya tavuk suyumuzu ve tuzumuzu ekleyip Şehriyelerimiz pişene kadar kaynatalım. afiyet olsun.

4 Ocak 2008 Cuma

KABAK TATLISI


Temizleyip doğradığınız kabakları akşamdan üzerlerine şeker serpip bekletiyoruz. Üzerlerine serptiğiniz şeker göz kararı yaptığım için miktar veremiyorum. Kabaklar sabaha kadar suyunu salar. Sabahleyin fırına sürün. Üzerine çatal batırıp yumuşadığını anladığınızda fırından çıkarın. Üzerine ceviz döküp servis edin.

KAYA KURABİYESİ


Malzemeler:
1 yumurta
125 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
1 paket vanilya
3 su bardağı un
1 paket hamur kabartma tozu
Yumurta, margarin, sıvı yağ, ve pudra şekerini karıştıralım. Üzerine kuru üzüm, ceviz, vanilya, un ve kabartma tozunu ekliyoruz. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp düzeltmeden tepsiye diziyoruz. 175 derecede pembeleşinceye kadar 25-30 dk. pişiriyoruz.

SUCUKLU KURU FASULYE


Kış mevsiminin vazgeçilmezidir kuru fasulye. Eşimde bende kurufasulyeye bayılırız. Birde yanında pilav ve turşu varsa yemede yanında yat. Yapımıda aslında çok kolaydır. Ben yazın sonunda kuru fasulyenin kabuklu halini alıp temizledikten sonra dondurucuya koyuyorum. Böylece kışın yapacağım zaman önceden çıkarıp ıslamama gerek kalmıyor.
Yapılışına gelince eğer fasulyenin taze değilse bir gece önceden ıslayın. Sabahleyin bir taşım fasulyeleri kaynatıp suyunu süzün. Bir tencerede kuru soğanı ince ince doğrayıp salça ile birlikte kavurun. Ben yemeklerde herzaman biber salçasını öneriyorum. Domates salçası biraz ekşimtrak tat veriyor. Kavurduğunuz soğanlara isteğe bağlı bir tane ince doğranmış biber ve bir adet domates ekleyebilirsiniz. Kurufasulyeleri koyuyoruz. Üzerine kaynar su ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Bir tavanın içerisinde sucuklarımızı biraz kavuruyoruz. Fasulyelerimizin pişmesine yakın sucuklarımızı ekliyoruz. Pişincede yanında turşu ve pilav ile afiyetle yiyoruz.