Google

25 Şubat 2008 Pazartesi

ETKİNLİK 16- YOĞURTLU BAKLA


Ben herzaman bayılmışımdır baklaya. Helede yoğurtlu baklaya. Bence çok hafif bir yemek.
Malzemeleri:
  • Yarım kg bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • salça, tuz, yağ
  • üzerine ise yoğurt, sarmısak

Baklaları temizleyelim. Soğanları doğrayıp tencereye alalım. Tenceremize salça ve yağınıda koyup kavuralım. Kavurduğumuz soğanımızın üzerine baklalarımızı koyup üzerine tuzumuzu ekeliyoruz. Baklalarımız kendi suyunda kavrulup rengi sararana kadar kavuralım. Bir miktar sıcak su ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Sarmısaklarımızı havanda dövüp yoğurdumuzla karıştırıyoruz. Baklalarımızı bir tabağa alıp üzerine yoğurdumuzu koyuyoruz.

Fotoğrafım çok iyi çıkmadı. Herkesten özür diliyorum.

PATLICAN TAVA


Malzemeler;
  • 1 kg patlıcan
  • 300 gr et
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 3 adet yeşil biber
  • 5 adet domates
  • salça, tuz, yağ

Eti, soğanı salçayı ve yağı ısıya dayanıklı kabımızın içerisine alıp bunları iyice karıştıralım. Üzerlerine doğradığımız patlıcanı onun üzerinede yeşil biberlerimizi doğrayıp koyalım. Sarımsaklarımızı soyup yerleştirelim. Domatesleri soyup malzemelerimizin üzerine yayalım. Tuzumuzu ekeleyip yarım çay bardağı kadar suyumuzu üzerine gezdirip fırına sürüyoruz. etler pişene kadar pişirelim. Afiyet olsun.

19 Şubat 2008 Salı

İÇLİ KÖFTE



Annemin ellerine sağlık. Gene muhteşem içili köfteler yaptı. Dışı incecik içi dolu dolu, Tek kelimeyle muhteşem. Bana düşense yemek ve sizlerle tarifini paylaşmak.
Dışı için malzemeler:
  • 1 kg köftelik bulgur
  • 200 gr yağsız dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 bardak irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 yumurta

İçi için malzemeler:

  • 1/2 kg kıyma
  • 1 kg kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Maydanoz
  • 75 gr katı yağ

Önce içini hazırlayalım. Kıymayı bir tencereye alalım, suyunu verip geri çekene kadar kavuralım. Kıymanın üzerine soğan, salça, tuz ve yağımızı koyup karıştıralım. İyice soğanlar ölene kadar kavuralım. İndirmemize yakın karabiberi, indirince doğradığımız maydonozları koyup karıştıralım. İç malzememizi iyice donana kadar bekleyelim.

Dışı için unumuzu geniş ve derin bir kaba alalım. İçerisine unumuz hariç bütün malzemeleri koyup yoğuralım. Unumuzu koyup sakız gibi olana kadar yoğurmaya devam edelim. Kıvama gelince cevizden biraz daha büyük parçalar alıp işaret parmağımızla oyalım. içerisine iç malzememizi koyup kapatalım. daha sonra ister kızartarak ister haşlayarak afiyetle yiyelim.

18 Şubat 2008 Pazartesi

EKŞİLİ YAHNİ



Küçük köftelerin malzemeleri:

  • 1 kg köftelik bulgur
  • 200 gr dana kıyma yağsız
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • tuz, salça

Çorbasının malzemesi:

  • 200 gr kuş başı et
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 çay bardağı pirinç
  • tuz, salça
  • nane, limon suyu

Önce köfte malzemelerimizi karıştırıp az az su alarak bunları yoğuruyoruz. Kıvama gelince küçük küçük parçalar alıp bunları yuvarlıyoruz. Kaynar su içinde bunları haşlıyoruz.

Etimizi, nohutu biraz tuz atıp suyunu koyup düdüklü tencerede pişiriyoruz. Tencereye yağ salça koyup kavuruyoruz. Bu kavurduklarımızın üzerine düüdklü tenceredeki malzemeleri koyuyoruz. Pirincimizide ekleyip pişene kadar kaynatıyoruz. Pişince limon suyunu ve bir miktar naneyi koyup bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz. Tabağa önce hazırladığımız köfteleri alıp üzerine çorbamızı koyup afiyetle yiyoruz.

İLK KURDELA NAKIŞI DENEMEM


Bu benim ilk kurdela nakışı denemem. Fotoğrafını düzgün çekemedim. Bu modeli çanta üzerine uyguladım.

17 Şubat 2008 Pazar

EBEGÜMECİ ( KÖMEÇ )



Benim gerçekten çok sevdiğim bir yemek. Besleyici bir yemek. Hele birde yanında yoğurt olursa yemede yanında yat. Yapmasıda bir okadar kolay. Malzemelerimiz;


  1. Bir demet ebegümeci ( kömeç )

  2. 2 yemek kaşığı pirinç

  3. 1 adet kuru soğan

  4. Salça

  5. Limon, tuz

Ebe gümecimizi iyice yıkadıktan sonra küçük doğrayalım. Tenceremize bir miktar zeytinyağı koyup üzerine salça ve doğradığımız kurusoğanımızı ekleyip bir miktar kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanların üzerine ebegümecimizi ve pirinci ekleyelim. Ebegümecimiz sararana kadar kavuruyoruz. Sararınca üzerine bir miktar su ekliyoruz, damak tadınıza göre tuz ve limon ekliyoruz. Pişmeye bırakıyoruz. pişincede yanına yoğurt koyup afiyetle yiyoruz.

16 Şubat 2008 Cumartesi

YÖRESEL YEMEĞİMİZ TİRŞİK



Bu yemek bizim yöresel yemeklerimizden birisi. Çok zahmetli bir yemek. Aslında yemek demiyelimde çorba diyelim. Bu çorbanın ana malzemesi pancar. Zahmetli olmasının nedeni pancarı doğrarken bizim deyimimizle elimizi ısırması. Isırgana benzer bir şekilde elimizi yakıyor. Pancar yapraklarını çok ince doğramak gerekiyor.

Pancar yapraklarımızı doğradıktan sonra doğradıktan sonra bir tencereye elimizi yakar ısıda su koyuyoruz. Bir kase kadar nohut, bir kase kadar döğme ( buğday, yarma) bu suyun içerisine koyuyoruz. Biraz tuz ekleyip doğradığımız pancarları da ekliyoruz. Bir kabın içinde bir kase kadar yoğurt ve 2 kaşık kadar un iyice çırpıyoruz. Bu karışımıda tenceremizin içine koyup ağzını sıkıca kapattıktan sonra evin en sıcak bölümünde battaniyeye sarıp sabaha kadar bekletiyoruz. Böyle bekletmemizin sebebi ekşimesini sağlamak. Sabah olunca malzemelerimizi düdüklü tencereye alıp 1- 1,5 saat kadar pişiriyoruz. İndirmemize yakın 4-5 diş sarımsak dövüp tenceremize ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz.

Evet söylediğim gibi gerçekten çok zahmetli ama bir o kadarda çok güzel tadı var. Bana afiyetler olsun.

KURDELA NAKIŞI HIRKA


Kızımın hırkası annem yapmıştı. Pembe pembe canım kızımada pek yakışıyordu. Ama kızım artık büyüdüğü için giyemiyor.

YUMURTALI EKMEK


Hafta sonu kahvaltısı için hem bayat ekmekleri değerlen direbileceğiniz hemde doyurucu bir öneri. Ben çok seviyorum. Taze değilde bayat ekmekle yapıldığı zaman gerçekten çok güzel oluyor. Aslında yumurtalı dereotlu peynirli ekmek.
Malzemelerine gelince:
  • yumurta
  • dereotu
  • peynir
  • tuz
  • bayat ekmek

Bunların hepsini ben göz kararı yaptığım için ölçü veremedim. Sadece bol yumurtalı bir ekmek. Yumurtaları bir kaba kırıp üzerine dereotunu doğrayın, peyniri rendeleyip koyun ve tuzuda ekeleyip karıştırın. ekmeklerimizi ince ince dilimleyip bu harcımıza bulayıp yağlanmış tepsimize dizelim. Fırınımıza sürüp ekmeklerimiz kızarana kadar pişirelim. Afiyetler olsun herkese.

ATKI MODELİ


Evet en sonunda annem geldi. Memleket özlemim aslında anne özlemi imiş şimdi anladım. Tabii anneler gelirken elleri boş gelmiyorlar. bir sürü yiyecek yanında çocuklara ve bana ördüğü şeyleride getirdi. Annem diye söylemiyorum ama on parmağında on marifet. Annemin yaptıklarına örnek ilk olarak bu atkı modelini vermek istedim. Annecim ellerin dert görmesin, iyiki varsın.

4 Şubat 2008 Pazartesi

KÖYLÜ ÇORBASI

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı erişte
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 diş sarımsak
6 su bardağı sıcak su
yarım kahve fincanı sirke
nane, tuz, kırmızıbiber
Mercimeklerimizi bir kaba alıp üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup kaynatalım. Soğanları küçük küçük doğrayıp bir tencereye alalım. Yağını koyup kavuralım. Salçasını ekleyip bir süre daha kavuralım. Süzdüğümüz mercimeği, erişteleri ve sıcak suyumuzu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Eriştelerimiz pişip suyu ile özlenince döğdüğümüz sarımsakları ve sirkemizi ekleyelim. Bir taşım daha kaynattıktan sonra, bir tavada yağ, nane ve biberi kavurup çorbamızın üzerine dökelim. Afiyet olsun.