Google

29 Mart 2008 Cumartesi

PDÇS-20- VİŞNELİ TART

Bu pastayı ilk yapışım ve tamda pdçs-20 etkinliğine denk geldi. Bu sefer pdçs-20 etkinliğine http://www.mucizembenibul.blogcu.com/ ev sahipliği yapıyor.
Malzemeler:
  • 2,5-3 su bardağı un
  • 4 yumurta sarısı
  • Yarım paket margarin
  • 8 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığının ucuyla karbonat
  • 4 çay kaşığı soğuk süt

Kreması için:

  • 1 + 1/3 su bardağı süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • Yarım çay bardağı un
  • 1 çay bardağı şeker

Üzeri için;

  • Vişne( istediğiniz meyve olabilir)
  • Hazır tart jöle

veya

  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı su

Hamur malzemelerini bir kaba alıp yoğuralım. Hamurumuzu buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirelim. Krema için malzemeleri karıştıralım ve sonra ocağa koyup koyu kıvamı alıncaya kadar pişirelim. Beklettiğimiz hamurumuzu yağlanmış kalıbımıza alıyoruz. Kabarmaması için üzerine aliminyum folyo koyup üzerinede kuru bakliyatlardan birini bir kase kadar yerleştiriyoruz. Kalıbımızı fırına veriyoruz. Pişen tart hamurumuzun üzerine kremamızı yayıyoruz. Kremamızın üzerinede meyvelerimizi yerleştiriyoruz. Ben hazır tart jölesi kullandım ama diğer malzemelri karıştırıp pişirdikten sonra meyvelerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun

27 Mart 2008 Perşembe

KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI


Geçen salı günü bayanlarla günüm vardı ve arkadaşlara kuru patlıcan ve biber dolması yaptım. gerçekten güzel bir lezzet. Ben her zaman çok sevmişimdir. bu yemeğin tarifini vermiceğim. Çünkü daha önceden zeytinyağlı dolma tarifini vermiştim. Kuru dolmadada aynı iç geçerli.

Bayanlarla günümüzü dışarda bir yerde yapıyoruz. Yiyeceklerimizi yanımızda götürüyoruz. Ayda bir kere biraraya geliyoruz. Bzıları ile ayda bir bu günlerde olmasa hiç görüşemiyeceğiz. Gördüğünüz gibi herşeyi silip süpürdük. Tabaklar boşalmış durumda. Bayanlarla ayda birde olsa görüşmek güzel oluyor.

26 Mart 2008 Çarşamba

ELMALI KURABİYE


Malzemeler:
  • 1 talı kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 200 gr margarin
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1/3 su bardağı yoğurt
  • 9-10 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3-4 su bardağı un

İçi için:

  • 2 elma
  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Bir kabın içine karbonatı koyup üzerine limon suyunu ekleyelim. Yumuşamış olan margarini, şeker, yoğurt, ve sıvıyağı ilave edip karıştıralım. Yeterince unu ekleyip çok katı olmayan bir hamur elde edelim.

Elmaları rendeleyelim. Üzerine diğer iç malzemelerini koyup karıştıralım.

Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içerisine alabildiği kadar iç malzemesi koyup yuvarlayalım. Yağlanmış tepsimize koyup daha önceden ısıtılmış olan fırında pişirelim. Hafif pembeleşince fırından çıkaralım. Üzerine pudra şekeri serpip servis edelim. Afiyet olsun.

25 Mart 2008 Salı

PASTANE POĞAÇASI



Bu poğaça gerçekten pastane poğaçasından farksız oldu. Herkesin denemesini tavsiye ederim. Yumuşacık ve tadıda çok güzel.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet küçük paket yaşmaya
  • Aldığı kadar un
  • Çörek otu

İçi için:

  • Peynir
  • Maydanoz

Sütün bir bardağında yaşmayayı eritelim. Derin bir kaba bütün malzemeleri koyup ele yapışmayacak şekilde bir hamur elde edelim. Hamuru 5 parçaya ayıralım. Mutfak tezgahı yada masaya bir miktar yağ döküp yayalım. Hamurumuzun bir parçasını alalım. 30 santimetre çapında hamuru açalım. Açtığımız hamuru 8 eşit parçaya ayıralım. Her parçanın geniş kısmına peynir, maydanoz karışımını koyup sigara böreği şeklinde saralım. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpelim. Önceden ısıttığımız fırında pişirelim. Fırından çıkarınca poğaçaların üzerine az bir miktar su serpip üzerini bir havlu ile örtelim. Böylece yumuşacık poğaçalarınız olur. Afiyet olsun.



21 Mart 2008 Cuma

ELMALI CEVİZLİ KEK


Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 75 gr margarin(eritilmiş)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kanartma tozu
  • İri çekilmiş ceviz içi
  • 2 adet elma
  • Tarçın

Yumurtaları ve şekeri bir kaba alıp iyice çırpıyoruz. Daha sonra diğer malzemeleri koyuyoruz. Yalnız un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Bunlarıda tahta spatula ile karıştırın. Yağlanmış kalıbın içine elmalarımızı soyup küçük ince dilimler halinde yerleştiriyoruz. Üzerine kek karışımımızıda ekleyip önceden ısıtılmış fırına koyuyoruz. Pişince isterseniz benim gibi üzerini ceviz ile süsleyebilirsiniz. Tadı konusunda garanti veriyorum, özellikle elma dilimleri içerisinde kaldığı için sanki kekin içine elmelı krema koyulmuş hissi veriyor. Afiyet olsun.


20 Mart 2008 Perşembe

PDÇS-19 FELLAH KÖFTESİ

Fellah köftesi bizim oraların yemeklerindendir. Ben nerelimiyim Osmaniye'liyim. Ben direk malzemelerden başlayarak tarifi veriyorum.
Köftesi için malzemeler:
  • Köftelik bulgur
  • Salça
  • Un
  • Tuz
  • Su

Sosu için:

  • Yaptığınız köfteye göre domates
  • Salça
  • Bolca sarmısak
  • Nar ekşisi
  • Tuz
  • sıvıyağ

Köftelik malzemeleri bir kaba alıp iyice sakız kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Sonra fındık büyüklüğünde parçalar alıp onları yuvarlıyoruz ve ortalarına hafifçe parmağımızla bastırıyoruz. Köfteleri kaynayan suya atıp haşlıyoruz.

Domatesleri rendeliyoruz. Rendelenmiş domatesleri sıvıyağ, sarmısak ile birlikte tavaya alıyoruz. Domatesler iyice özleşince içerisine tuz ve nar ekşisini ekliyoruz. Hazırladığımız sosu haşladığımız köftelerle birlikte bir kapta karıştırıyoruz. Üzerlerinede doğradığımız maydanozları koyuyoruz. Afiyet olsun.

14 Mart 2008 Cuma

TUZLU SEBZELİ KEK


Bu tarifi oktay ustadan aldım. Güzel bir lezzet oldu. Ben tadını çok beğendim ama çok kabaran bir kek beklemeyin.
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 kase karışık peynir
  • Kabartma tozu
  • Dereotu
  • Maydanoz
  • 5 adet yeşil soğan
  • Kekik, kırmızıbiber, tuz
  • 6 çorba kaşığı un

Yumurtaları iyice çırpalım. İçerisine yoğurt, sıvıyağ ve doğradığımız sebzeleri ekleyelim. Bu karışıma kabartma tozu, un ve diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım. Yağlamış olduğumuz kek kalıbına alalım. Ben yuvarlak kek kalıbında yaptım ama çok ince oldu. Tavsiyem dikdörtgen kalıpta denerseniz daha iyi sonuç alırsınız. Önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Afiyet olsun.

13 Mart 2008 Perşembe

MİDYE ÇÖREĞİ

Malzemeler:

  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Un
  • 1 paket erimiş margarin

İçi için isteğe göre peynir yada kıyma kullanabilirsiniz.

Margarin ve un haricindeki diğer malzemeleri bir kaba alalım. Daha sonra yavaş yavaş un ekleyerek poğaça hamuru kıvamında hamur elde edelim. Bu hamurumuzu kabarmasını beklemeden 4 parçaya ayıralım. Parçalardan birini yufka şeklinde açalım, üzerine eritmiş olduğumuz margarini sürelim. Daha sonra diğer hamurumuzu alıp açalım ve önce açtığımız yufkanın üzerine koyalım. Koyduktan sonra bu yufkamızın üzerine margarin sürelim ve bu yufkalarımızı rulo şeklinde saralım. Diğer iki yumağıda aynı şekilde yapıp bu rulolarımızı buzdolabında 1 saat kadar bekletelim. Çıkarınca rulolarımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar kesip küçük yumaklar yapıyoruz. Bu küçük yumaklarımızı açıp içerisine istediğimiz içi koyuyoruz. Afiyet olsun.

Bu tarif için Ümmühan hanıma teşekkür ediyorum.

11 Mart 2008 Salı

SAÇAKLI MANTI ERİŞTESİ

Çok basit bir yemek, ama bir o kadarda lezzetli bir yemek. denemenizi tavsiye ediyorum. Fotoğrafını yayınlamak isterdim ama bazı sorunlar çıkıyor, yayınlıyamıyorum. Ama en kısa zamanda ekliyeceğim.
Malzemeleri göz kararı koyuyorum ama bunu herkes yapabilir.
Malzemeler:
  • Un
  • Tuz
  • Su
  • 2 adet yumurta

Malzemeleri derin bir kapata karıştırıp suyu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde ediyoruz. Bu hamurdan küçük yumaklar yapıp normal mantı yufkasından çok az birşey daha kalın olacak şekilde yufkalar açıyoruz. Yufkamızı iyice unluyoruz ve oklavamıza sarıp çıkaralım. Parmak genişliğinde şeritler keselim. Bu şeritleri açıp fırın tepsimize yerleştiriyoruz. Şeritlerimiz hafif pembeleşip kıtırlaşana kadar fırınlıyoruz. daha sonrada önceden anlattığım gibi pişirip afiyetle yiyoruz.

10 Mart 2008 Pazartesi

PDS- 18- SAÇAKLI MANTI


Balıkesirin Gönen ilçesinde yemiştim ilk. Sonra kendim yapmayıda öğrendim. Size şimdi sadece ikinci kısmını anlatacağım yemeğimizin. Yarında erişteye benzeyen kısmını vereceğim. Buarada bu günlerde resim yükleme konusunda biraz problem yaşadığım için resim koyamıyorum.Malzemelerimiz;




  • 1bütün tavuk


  • 1 kase haşlanmış nohut


  • Tuz, karabiber


  • Mantının özel eriştesi


Tavuğumuzu haşlayalım. Nohutumuzuda tavuk suyu ile haşlayıp pişirelim. Daha sonra mantı eriştelerimizi bir tepsiye yayalım, ocağımızın üzerine koyup yavaş yavaş tavuk suyumuzu ekleyelim. Bu arada tepsimizide çevirerek yanmasını engeleyelim. eriştelerimiz pişince üzerine tavuk etimizi ve nohutlarımızı ekleyelim. Afiyet olsun. Buarada bu tarifimi porselen demlik çay saati etkinlikleri-18 için hazırladım.

6 Mart 2008 Perşembe

ISPANAKLI BÖREK


Aslında benim aklımda tepsi böreği vardı. Ama hazırladığım iç az olunca böyle gül böreğine benzer bir böreğe çevirdim.
Malzemeler:
  • Ispanak
  • Lor
  • Kuru soğan
  • Salça
  • 2 adet yumurta
  • tuz, yağ, süt
  • çörekotu

Ispanakları temizleyip doğrayalım. Doğradığımız ıspanakları bir tencereye koyup bir miktar kavuralım. Daha sonra kuru soğanımızı bir tavaya doğrayıp yağ ile birlikte koyalım. Salçayıda ekleyip bir miktar kavuralım. Pembeleşen soğanlarımızın üzerine ıspanaklarımızı vu tuzu atıp bir miktar daha kavurup ocaktan alalım. Bu karışımımıza lorumuzuda ekleyip soğumaya bırakalım. Bir kaba bir miktar yağ, süt ve yumurtamızı kırıp karıştıralım. Ben içim az olduğu için iki yufka kullandım. Yufkalarımızı dört parçaya kesiyoruz ve üçgen şeklinde yufkalar elde ediyoruz. Her bir yufkamızın üzerine yumurtalı sütlü karışımımızdan sürüyoruz ve içimizden bir miktar koyup sigara böreği gibi sarıp salyangoz şeklinde kıvırıyoruz. Böreklerimizi yağlanmış tepsimize yerleştiriyoruz. Benim böreklerim biraz açılıyor gibi oldular bende yanlarından kürdan takarak açılmalarını önledim. Üzerlerine yumurtanın sarısını sürüp çörekotu serpiştiriyoruz. Daha önceden ısıtılmış fırına koyup pişiriyoruz. Ben böreklerimi fırından çıkınca üzerine çok az bir miktar su serpiştirip üzerini bir bezle kapatıyorum. Böylece böylece böreğin üstü kurumamış oluyor.

PATLICAN REÇELİ

Bu reçelin tarifini Gönen'deki arkadaşım Sabahat abladan aldım. Çok güzel bir lezzet aslında. Öyle patlıcan diye ön yargılı olmayıp mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Yalnız böyle küçük patlıcanları sadece patlıcanın esas mevsiminde bulabilirsiniz. Malzemeleri miktar olarak veremiyeceğim, çünkü hepsi göz kararı.

Malzemeler:
  • Patlıcan
  • Şeker
  • Karanfil
  • limon suyu

Patlıcanların tepelerini kesip bir tencereye alalım. Üzerine suyunu koyup kaynamaya bırakalım. Patlıcanlar kaynarken bir iki defa suyunu değiştirelim. Böylece patlıcanın hem acılığı gider hemde o koyu rengini suya vermiş olur. Patlıcanlarımızın acılığı gidince suyunu süzüp tepelerine karanfilleri batıralım. Başka bir tencerede şekeri suyu ve limon suyunu kaynatalım. Bir süre kaynatınca içerisine patlıcanlarımızı koyalım. Patlıcanlarımızla biraz kaynatıp ocaktan alalım. sonrada afiyetle yiyelim.

Şeker ve su oranı normal reçel yapılırkenki orandır. Daha önce reçel tarifi vermiştim. Oradan bu oranı bulabilirsiniz.