Google

20 Temmuz 2007 Cuma






Bu resimdeki yeri çoğu kişi biliyordur. Burası çanakkale şehitleri abidesi. Bu abidenin her bir tuğlasında türk halkının emeği vardır.



Bu hafta tatile çıkacağım için deli gibi çalışıp kış hazırlıklarımı tamamlamakla geçti. Çoğu kişiye göre zaten marketlerde olan şeyleri neden yapıyordum. Kendime eziyet ettiğimi düşünüyorlar. Ama kendim yaptığım şeyleri yemek daha çok içime siniyor. Ayrıca meyleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmek ve bir şekilde daha sonra tüketmek üzere saklamak en iyisi.





ŞEFTALİ REÇELİ



Hafta sonu Çanakkalenin bayramiç ilçesine gitmiştik. bayramiçin çoğu yeri daha doğrusu her yeri meyve bahçeleri. Bizde gelmişken biraz meyve aldık. Bu arada türkiyede beyaz nektarinin bayramiçde yetiştiğini biliyormuydunuz. Burdan aldığım şeftalilerin bir kısmı çok sert iken bir kısmıda yumuşaktı. Sert olanları reçellik olarak ayırdım geri kalanınıda benim canavarlar hemen tüketti.
Reçellik olarak ayırdıklarımı önce yıkayıp bir kerede çatala gelip yenecek şekilde doğradım. Ben genelde reçellere birebir oranında şeker koyarım. Yani bir kilo şeftaliye bir kilo şeker. Şekeri doğradığım şeftalilerin üzerine döküp sabaha kadar beklettim. Sabaha kadar yeterince sulanmışlardı. Ocağa koyup kaynamaya bıraktım. Yalnız reçel ocakta iken üzerinde oluşan köpükleri temizleyin yoksa reçeliniz çabuk bozulur. Yanınızada bir bardak su alın. Bu suyun içine arada reçelden damlatın koyulunuğu ayarlamanıza yardımcı olacaktır.ocaktan indirmeden on dakika kadar önce içine bir iki parça limon tuzu atın. Böylece reçelleriniz şekerlenmeyecektir. Baktınız damlanız suda dağılmayıp katı şekilde kalıyor reçeliniz tamamdır.

VİŞNE REÇELİ
Reçel yapımları genelde birbirine benzer. Vişne reçelindede vişnelerin çekirdeklerini ve saplarını temizleyin . Bire bir oranında şeker üzerine koyun.
Sabah kadar bekletip sulanmasını sağlayın. Gerisi aynı şeftali reçeli gibi. Baktınız soğuduktan sonra reçelinizin biraz daha kaynayıp koyulaşmaya ihtiyacı varmış. O zaman derince bir tepsiye alın üzerini bir tülbentle örtün ve güneşte bekletin.




GÜL SUYU

Bir tanede kıştan yapılan bir hazırlık. Ben osmaniyeliyim. Benim memleketim yazları bayağı sıcak olur. Bu yüzden insanlar serinlemek için her yolu denerler. Bunlardan biride gül suyudur. Baharda açan güllerden aşısız pembe ve beyazdan yapılır. pembe güller renk verirken beyaz güller de koku verir.
Bir şişenin içerisine bir beyaz gülün iki üç tanede pembe gülün yapraklarından koyup bunlarında uzerine biraz limon tuzu ve alabildiği kadar su koyalım. Ağzını kapatıp güneşe koyalım. Bir kaç gün sonra suyun renginin değiştiğini görürüz. Bu konsantre bir haldedir. bir çay bardağı kadar gül suyunu bir litre suya koyup içine istediğimiz kadar şeker koyup içebiliriz.









Hiç yorum yok: