Google

16 Şubat 2008 Cumartesi

YÖRESEL YEMEĞİMİZ TİRŞİK



Bu yemek bizim yöresel yemeklerimizden birisi. Çok zahmetli bir yemek. Aslında yemek demiyelimde çorba diyelim. Bu çorbanın ana malzemesi pancar. Zahmetli olmasının nedeni pancarı doğrarken bizim deyimimizle elimizi ısırması. Isırgana benzer bir şekilde elimizi yakıyor. Pancar yapraklarını çok ince doğramak gerekiyor.

Pancar yapraklarımızı doğradıktan sonra doğradıktan sonra bir tencereye elimizi yakar ısıda su koyuyoruz. Bir kase kadar nohut, bir kase kadar döğme ( buğday, yarma) bu suyun içerisine koyuyoruz. Biraz tuz ekleyip doğradığımız pancarları da ekliyoruz. Bir kabın içinde bir kase kadar yoğurt ve 2 kaşık kadar un iyice çırpıyoruz. Bu karışımıda tenceremizin içine koyup ağzını sıkıca kapattıktan sonra evin en sıcak bölümünde battaniyeye sarıp sabaha kadar bekletiyoruz. Böyle bekletmemizin sebebi ekşimesini sağlamak. Sabah olunca malzemelerimizi düdüklü tencereye alıp 1- 1,5 saat kadar pişiriyoruz. İndirmemize yakın 4-5 diş sarımsak dövüp tenceremize ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz.

Evet söylediğim gibi gerçekten çok zahmetli ama bir o kadarda çok güzel tadı var. Bana afiyetler olsun.

3 yorum:

ayşegül mutfakta dedi ki...

Gerçektende çok zahmetliymiş ellerinize sağlık.. Isırgan gibi yaktğını bilmiyordum ilginç.. bizde mesela ısırgan çorbası yaparız ama ısırganları yakmasın diye kaynar suya batırıp çıkarırız o zaman ısıramaz:) özelliği kaybolur birde öyle dene bakalım pancar yaprağındada etkili oluyormu?
sağlıcakla kal..

Adsız dedi ki...

Zahmetli ama bir o kadar da sağlıklı bir çorba olmuş..

Ellerinize sağlık.. Ayşegülün dediği gibi sıcak suya daldırıp çıkarsanız yakması gitmezmi acaba. bende ısırganı öyle yapıyorum..

sevgiler.
www.misssgibi.com

güzel evim dedi ki...

Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkürler. Pancar düdüklü tencerede 1- 1.5 saat pişmesine rağmen ancak yakması geçiyor.