Google

19 Ocak 2008 Cumartesi

AŞURE


Evet gene geldi aşure vakti. Kültürümüzün bize armağanları olan yiyeceklerimizden biri. Oğlum haricinde herkes bayılıyor. O da zaten daha 1 yaşında olduğu için onun bu tadı farketmesini çok beklemiyordum. Çoğumuz nuh peygamberden bu zamana kadar gelen bu tatlıyı seviyoruz. Gerçi ben tatlı diyorum ama bazı bölgelerimizde tuzlu yapıldığınıda duymuştum. Yapılışımıza gelince, önce malzemeler;
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
5 su bardağı şeker
15 su bardağı su
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı
1 su bardağı küp küp doğranmış kuru incir
1/2 su bardağı pirinç
Buğday, fasulye ve nohutu bir gece önceden suya ıslayalım. Sabah üçünüde bir taşım kaynattıktan sonra bunların hepsini düdüklü tencereye koyup üzerine su ekleyelim. 45- 50 dakika kadar düdüklüde pişirelim. Pişen malzemelerimizi tenceremize alıp şekeri, kuru kayısı ve kuru üzümü ekleyelim kısık ateşte kayısılar ve üzümler yumuşayana kadar pişirelim. İncirlerimizi küp küp doğrayınca 15 dk kadar suda bekletelim. Tenceremizi ocaktan alınca içerisine incirlerimizi koyalım. Kaselerimize paylaştırıp üzerlerine istediğimiz şekilde süsleyebiliriz. Afiyet olsun.

7 yorum:

Baharcicegi dedi ki...

Asure nefis olmus,bende pekmezle yaptim öylede lezzetli oluyor,asure evinize bereket getirsin.
sevgiler

ilker'in mutfağı dedi ki...

aşure çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.Allah kabul etsin.Sevgiler.

http://hunerlieller.net dedi ki...

allah kabul etsin canım ..çok severim aşureyi....elinize saglık..

ezgi uğurlu dedi ki...

asureyi çok severim.çok güzel görünüyor.
allah kabul etsin.
ellerinize saglık
sevgiler

güzel evim dedi ki...

Arkadaşlar ziyaretleriniz ve yorumlarınız için teşekkürler.

Aynur dedi ki...

Asureyi bende denemek istiyorum aslinda ögrenmek istiyorum simdiye kadar hic yapmadim.sizinkide gayet guzel olmus elinize saglik allah kabuull etsin

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Yann_Chef dedi ki...

Hi guzel,
Thank you for your comment. I wish I could understand your blog, the recipes look very interesting.