25 Kasım 2007 Pazar
AYVA TATLISI
19 Kasım 2007 Pazartesi
TİRAMİSU
Hazır kakaolu bir pasta taban
1 kutu labne peynir
1 yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı instant kahve
3 yemek kaşığı un
yarım litre süt
4 yemek kaşığı şeker
Kakao
İnstant kahvemizi 1 bardak ılık su içerisinde eritiyoruz. Bu sıvı ile kekimizin her iki katınıda ıslatıyoruz. Bir tencereye sütümüzü koyup içerisine yumurtamızı kırıyoruz. Yumurtamızı iyice karıştırdıktan sonra tenceremizi ocağa koyup şekerimizi ve unumuzu yavaş yavaş ekleyip karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Tenceremizi ocaktan indirip labne peynirimizi ekliyoruz. Peynirimiz iyice karıştıktan sonra kekimizin ilk katına bu muhallebimizin yarısını sürüyoruz. Kekimizin diğer katını kapatıp kalan muhallebiyide üzerine sürüyoruz. Pastamızın üzerine kakao serpip süslüyoruz.
İRMİKLİ PUDİNG
6 Kasım 2007 Salı
ISLAK KEK
DEREOTLU TAVUK ÇORBASI
Malzemeler:
2 adet tavuk budu
1 demet dereotu
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım kilo süt
AŞURE KEKİ
DOMATES ÇORBASI
10 Ekim 2007 Çarşamba
CANIM ELİF SUDEM
BEŞAMEL SOSLU GÜVEÇTE TAVUK
Başka bir tencereye margarini koyup eritelim. Eriyen margarinin üzerine unu karıştırakrak ekleyelim. Un hafif pembeleşince sütü yavaş yavaş ekleyelim. Tuzunu ve karabiberini damak tadınıza göre atabilirsiniz. Muhallebi kıvamına gelince tencereyi ocaktan indirelim. Biraz ılıyınca yumurta sarısını ekleyelim. Sosuda kaplarımıza tavuklarımızın üzerine paylaştıralım.Rendelenmiş kaşarlarımızıda kaplarımızın üzerine döküp fırına sürelim. Kaşar eriyip kızarınca fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapalım.
9 Ekim 2007 Salı
ZEYTİNYAĞLI SARMA VE BİBER DOLMASI
Salamura yaprak
YOĞURTLU KÖZLENMİŞ PATLICAN
YOĞURTLU ISPANAK KAVURMA
HAVUÇLU VE ETLİ PİLAV
250 gr kuşbaşı et
2 havuç
1 kase pirinç
Zeytinyağ
Tuz
RAMAZANA VEDA
Havuçlu ve Etli Pilav
Zeytinyağlı yaprak sarma
Yoğurtlu patlıcan közleme
Resmini çekmeyi unuttuğum için buraya koyamadığım mercimek çorbası ve fırında sebzeli tavuk var.
8 Ekim 2007 Pazartesi
PATLICAN KEBABI
Malzemeler:
patlıcan
kuzu kıyma
domates
yeşil biber
ekmek içi
sarmısak
Patlıcanları kalın halkalar halinde doğrayıp tuzlu suyun içerisinde bir süre bekletiyoruz. Kıymamızın içerisine az biraz ıslanıp suyu sıkılmış ekmek içini dövülmüş sarmısakları, tuz ve karabiberi ekliyip yuğuruyoruz. Isıya dayanıklı kabımızın içerisine bir patlıcan bir köfte gelecek şekilde diziyoruz. Dizme işlemimiz bitince üzerine yeşil biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp koyuyoruz.Onun üzerinede bütün tepsiyi kapatacak şekilde domatesleri halka halka doğrayıp yerleştiriyoruz. Üzerine çok az miktarda su koyup fırına sürüyoruz. Afiyet olsun.
30 Eylül 2007 Pazar
PIRASALI BÖREK(Arnavut böreği)
KURU ÜZÜM VE KAYISI KOMPOSTOSU
İMAMBAYILDI
Malzemeler:
1kg patlıcan
3 adet domates
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 adet yeşil biber
tuz
Patlıcanları alacalı soyup kızartın. Soğan ve sarmısakları küçük küçük doğrayıp az biraz zeytinyağ ile bir tavaya koyun. Soğanlar hafif pembeleşene kadar kavurun. İçerisine küçük küçük doğranmış biber ve domatesi koyup domatesler suyunu çekene kadar pişirin. damak tadınıza göre tuzunu ekleyin. Bu karışımı patlıcanların içerisine koyun. Patlıcanları bir borcama yerleştirip fırına sürün. 15- 20 dakika kadar pişirin.
29 Eylül 2007 Cumartesi
FIRIN MAKARNA
ŞEKER PARE
24 Eylül 2007 Pazartesi
ACI DOMATES SOSU
9 Eylül 2007 Pazar
KÖZLENMİŞ BİBER SALATASI
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA
8 Eylül 2007 Cumartesi
ŞEFTALİLİ BİSKÜVİLİ PASTA
FIRIN SÜTLAÇ
Malzemeler:
*4 su bardağı süt
*1 su bardağı su
*1 su bardağı şeker
*1 fincan pirinç
*1 silme kaşık pirinç unu
*1 silme kaşık buğday nişastası
* 50 gram margarin
1 fincan pirinci bir bardak suyla iyice pişirelim ve daha sonra süzelim. Bir tencerede sütü, margarini ve şekeri karıştırıp kaynatalım.Pirinç unu ve nişastayı küçük bir kabın içinde az bir su ile eritelim.Bu karışımı karıştırarak kaynayan sütümüzün içene ekleyelim. Ayrıca bu karışıma pirincide ekleyip bir iki dakika kaynatalım. Isıya dayanaklı kaplara sütlacımızı paylaştıralım. Fırın tepsimizin içine ısıya dayanaklı kaplarımızın yarısana gelecek kadar su koyup sütlaçlarımızla birlikte fırına koyalım. Önceden 250 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim. Soğuk olarak servis edelim. Afiyet olsun.
4 Eylül 2007 Salı
Kış hazırlıklarımdan biride süs biberi veya bazılarının söylediği gibi çiçek biberi turşusu. Bu biberleri bulunduğum ilçeye yakın bir tarladan kendim topladım. Küçük kızımda bana yardım etti. Benimle birlikte birşeyler yapmaya bayılıyor. Gerçi bu isteği kardeşi olduktan sonra daha çok arttı. Kendi önünde söylemiyoruz ama kardeşini kıskanıyor. Bunun sonuçlarınada biz katlanıyoruz. Aralarındaki yaş farkınında az olmasından kaynaklanıyor. Aralarında sadece üç yaş var.
SÜS BİBERİ TURŞUSU
Öncelikle biberlerinizin sapları uzun olanları kısaltın. Daha sonra uçlarına küçük birer kesik atın. Bir kapta sirke tuz ve suyu karıştırın. Bu arada tuz kirli yani iyotsuz tuz olsun. Bu karışımın tadına bir bakın, eğer turşularınızın olmasını istediğiniz ekşilikte ve tuzda ise tamamdır. Ben biberlerimi yarım litrelik su şişelerine koyuyorum. Böylece açınca bozulmadan bitirebiliyorum. Şişenin en altına bir kaç tane sarımsak koyun daha sonra bir miktar biber bırakın. Bu biberlerin üzerinede bir kaç tane daha sarımsak koyun. Bu işlemi şişe dolana kadar devam edin. Hazırladığınız sirkeli tuzlu suyu şişeye boşaltın. Karışım biberlerin üzerine iyice çıksın. Şişenin ağzını sıkıca kapatın. Bir ay kadar sonra biberleriniz hazır olur.
1 Eylül 2007 Cumartesi
TATİL DÖNÜŞÜ
Tatil dediğimede bakmayın benim için çok yorucu geçti. Önce küçük oğlum sünnet olup erkekliğe ilk adımını attı. Bu arada erkek çocuğu olanlara yada olacaklara tavsiyem çocuklarını erken yaşta yani bebekken sünnet ettirmeleri.
Birde tabi benim şımarık kızım var. Kardeşinin yaptıklarının üstüne tuz biber oldu yaptıkları.
Neyse artık yazılarıma devam edebileceğim.
20 Temmuz 2007 Cuma
Bu hafta tatile çıkacağım için deli gibi çalışıp kış hazırlıklarımı tamamlamakla geçti. Çoğu kişiye göre zaten marketlerde olan şeyleri neden yapıyordum. Kendime eziyet ettiğimi düşünüyorlar. Ama kendim yaptığım şeyleri yemek daha çok içime siniyor. Ayrıca meyleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmek ve bir şekilde daha sonra tüketmek üzere saklamak en iyisi.
ŞEFTALİ REÇELİ
Hafta sonu Çanakkalenin bayramiç ilçesine gitmiştik. bayramiçin çoğu yeri daha doğrusu her yeri meyve bahçeleri. Bizde gelmişken biraz meyve aldık. Bu arada türkiyede beyaz nektarinin bayramiçde yetiştiğini biliyormuydunuz. Burdan aldığım şeftalilerin bir kısmı çok sert iken bir kısmıda yumuşaktı. Sert
VİŞNE REÇELİ
Sabah kadar bekletip sulanmasını sağlayın. Gerisi aynı şeftali reçeli gibi. Baktınız soğuduktan sonra reçelinizin biraz daha kaynayıp koyulaşmaya ihtiyacı varmış. O zaman derince bir tepsiye alın üzerini bir tülbentle örtün ve güneşte bekletin.
Bir şişenin içerisine bir beyaz gülün iki üç tanede pembe gülün yapraklarından koyup bunlarında uzerine biraz limon tuzu ve alabildiği kadar su koyalım. Ağzını kapatıp güneşe koyalım. Bir kaç gün sonra suyun renginin değiştiğini görürüz. Bu konsantre bir haldedir. bir çay bardağı kadar gül suyunu bir litre suya koyup içine istediğimiz kadar şeker koyup içebiliriz.
14 Temmuz 2007 Cumartesi
Şu günlerde görmeye hasret kaldığımız ve bir daha görebilirmiyiz dediğimiz görüntüler var. Bu fotoğraf balıkesirin gönen ilçesinin parkından. Eminim heryerde park vardır. Ama bu park ilçenin büyük bir kısmını kapsamakta. Güneşli günlerde bile güneş ışınları bu ağaçları aşıp yere çok az ulaşmakta. Herkesin burayı gidip görmesini tavsiye ederim.